Gratis verzending voor bestellingen vanaf 120 euro bestelwaarde
Voertuigselectie op KBA-nummer
NL
    Of
    Of selecteer voertuig volgens criteria:

    Wintertips – hoe maak je jouw auto klaar voor de koude maanden?

    Gedurende de winter krijgen zowel auto’s als automobilisten het zwaar te verduren. IJs weg moeten krabben, startproblemen en gladde wegen zijn slechts enkele van de uitdagingen die de winter in petto heeft. Lees bij ons waar je allemaal op moet letten en wat je allemaal kunt doen om je auto klaar te maken voor de winter. Zo blijven jij en je auto mobiel, zelfs als het kwik diep onder nul duikt.


    Antivries en koelvloeistof

    Het is altijd een goed idee om het koelvloeistofpeil in de gaten te houden, maar vooral in de winter dien je ook goed te controleren of het koelmiddel voldoende antivriesbescherming biedt. Om hierachter te komen kan de koelvloeistof met een refractometer of een geschikte antivriestester onderzocht worden. Daarna wordt met behulp van een schaalindeling uitsluitsel gegeven over de maximale vriestemperaturen waarbij de koelvloeistof ook echt vloeibaar blijft. Als je zo’n hulpmiddel niet bij de hand hebt, kun je het beste genoeg antivries aan het koelcircuit toevoegen. Antivries is in de winkel beschikbaar in geconcentreerde vorm of al afgemengd. De verschillende types werken ook op verschillende manieren.

    In ieder geval moet je opletten dat silicaathoudende antivriesmiddelen en antivries zonder silicaat niet met elkaar worden gemengd. Anders kunnen ongewenste chemische reacties optreden die de slangen en leidingen in de auto, alsook de radiator, kunnen beschadigen. Overigens verlaagt een antivriesmiddel niet alleen het vriespunt van de koelvloeistof, maar beschermt het ook tegen corrosie en cavitatie. Daarom is het belangrijk om ook gedurende de zomer te zorgen dat er voldoende antivriesmiddel door het koelsysteem stroomt. Onze video geeft beeld en uitleg!


    Deurslotontdooier voor vastgevroren autodeuren

    Zodra de temperatuur onder het vriespunt zakt, kan het flink lastig worden om gesloten autodeuren weer open te krijgen. Meestal is in dit geval water in het deurslot gekomen en zit de deur muurvast. Als je ongeduldig met man en macht probeert om de deur open te forceren, loop je het risico de vergrendeling te beschadigen. Als het zover is, helpt het om een deurslotondooier te gebruiken. Denk er natuurlijk wel aan dat je dit middel niet in de auto bewaart. Ook kun je een externe warmtebron gebruiken, maar dit wordt niet aanbevolen omdat de autolak dan kan beschadigen. Een deurslotontdooier bevat normaal gesproken alcohol, om het vriespunt van het water te verlagen, en wat smeerolie.


    Verzorgingsstift voor rubberen afdichtingen

    Ook de rubberen afdichtingen van deuren en de achterklep krijgen het gedurende het koude seizoen zwaar te verduren. Het rubber moet soepel blijven en mag niet bevriezen. Als dit toch gebeurt, bestaat het risico dat het rubber scheurt wanneer de deur geopend wordt, waardoor de afdichting dus ook niet meer goed werkt. Wij bevelen aan om de rubberen afdichtingen te behandelen met rubber balsem. Maak eerst de rubberen afdichtingen schoon om het dan met een geschikte verzorgingsstift te behandelen. Wrijf vervolgens het aangebrachte middel goed in het rubber en je afdichtingen zijn klaar voor de winter.


    Smeer regelmatig de deursloten en scharnieren

    Het smeren of invetten van de deursloten en scharnieren voorkomt niet alleen dat ze bevriezen, maar beschermt ook tegen roest. Wij raden dus aan om niet alleen tijdens de winter alle bewegende metaalverbindingen te smeren. Daarnaast voorkom je zo ook vervelende piepgeluiden. Met handige doseerverpakkingen blijven je handen meestal schoon tijdens het smeren. Slotverzorgingsproducten kun je natuurlijk ook gewoon bij carpardoo.nl vinden!


    Anti-condensspray voor de ruiten

    Ramen hebben vooral in de herfst en winter de neiging om te beslaan. Dit komt door de hoge luchtvochtigheid en het feit dat de ramen vaak kouder zijn dan de binnentemperatuur van de auto. Dan treedt condensatie van de ruiten op. Het vocht wordt door koude lucht minder goed opgenomen dan door warme lucht. Zodra de warme binnenlucht in aanraking komt met de koude ruit, koelt de lucht af en zo condenseert overtollig water. Anti-condensspray kan helaas niets aan de natuurwetten veranderen, maar het middel laat een dunne laag op de schijf achter om op deze manier te voorkomen dat condensdruppeltjes kunnen vormen.

    Het middel is eenvoudig te gebruiken. Maakt eerst de ruit grondig schoon om het middel daarna dun en gelijkmatig aan te brengen. Afhankelijk van de belasting waaraan het middel blootgesteld wordt en de instructies van de fabrikant dien je dit elke een à twee weken te herhalen.


    Gebruik een voorruitafdekking of ijsdeken in plaats van de ijskrabber

    Wie heeft er nu zin om in de vroege ochtend of direct na het werk met koude vingers en een ijskrabber de ruit ijsvrij te maken? Daarom bevelen wij aan om een voorruitafdekking te gebruiken. Deze nuttige ruitmatten worden onder de ruitenwissers en over de ruit gelegd en vaak tussen de twee voordeuren vastgeklemd. De matten houden de ruit ijsvrij en je kunt ze na het openen van de deuren weer oprollen om ruimte te besparen. De ijskrabber kun je voor noodgevallen natuurlijk altijd achter de hand houden.


    Startkabels en sneeuwkettingen

    Naast een ijskrabber zijn ook startkabels absoluut noodzakelijk in de winter. Zorg ervoor dat je ze altijd bij je hebt. Met een startkabel kun je de motor starten ondanks een zwakke accu… of natuurlijk andere weggebruikers uit de brand helpen. Let op dat je de juiste volgorde handhaaft (eerst de rode pluspool) en dat je de zwarte minkabel in de auto die stroom ontvangt niet aan de minpool van de accu klemt maar aan een aardpunt (een ongeverfd metalen onderdeel in de motor). We hebben overigens een uitgebreid artikel geschreven over het starten van een auto met kabels, wat vooral vaak voorkomt in de winter als het accuvermogen daalt. In gebieden met zware sneeuwval en vooral in de bergen dien je daarnaast ook sneeuwkettingen paraat te hebben. Ook is het belangrijk dat je deze goed om de wielen kunt leggen.

    Starthilfekabel bei kfzteile24 kaufen

    Rijden met winterbanden

    In Nederland is er geen verplichting om in de winter met winterbanden te rijden. Toch loont het zich, voor je eigen veiligheid en die van alle andere weggebruikers, om tijdig over te schakelen op winterbanden. De banden hebben meestal een groter profiel en een zachtere rubbersamenstelling en bieden zo meer grip bij vorst. Voor een optimale wegligging, zelfs in ongunstige weersomstandigheden. Ook zijn winterbanden in veel andere landen om ons heen wel verplicht.


    Parkeerverwarming in laten bouwen

    De meest comfortabele oplossing om de gebruikelijke winterproblemen te voorkomen is het inbouwen van een parkeerverwarmingssysteem, maar deze luxe heeft een flink prijskaartje. De verwarming springt automatisch aan op bepaalde tijden of wordt bij moderne systemen via een app of sms bestuurd.