Het olie verversen – welke olie? Hoe duur is het? Waar en wanneer?
Veel automobilisten vragen zich af hoe duur het nu is om de olie te verversen en welke olie je het beste gebruiken kunt.
Wij helpen verder. (Foto: Ensup @ istockphoto.com )
- Wat doet motorolie?
- Waarom de olie verversen?
- Welke olie gebruik ik bij het verversen?
- Hoe regelmatig moet je de olie verversen?
- Olie verversen bij de garage – waar moet je op letten?
- De olie zelf vervangen
- Hoeveel olie heeft mijn auto nodig?
- Hoeveel kost (hoogwaardige) motorolie?
Iedere automobilist moet weten hoe hij of zij de olie vervangt. Dit moet daarnaast regelmatig gebeuren. Het maakt hierbij niet uit hoe oud of jong de auto zelf is, omdat de kosten van het verversen van de olie een heel stuk lager uitvallen dan de kosten voor het repareren van schade die veroorzaakt wordt door onvoldoende smering. Iedere garage kan voor weinig geld de olie verversen. Ook kun je dit zelf doen. Waar je dan op moet letten? Dat leggen wij hier uit.
Wat doet motorolie?
Olie dient in de eerste plaats als smeermiddel. Het zorgt ervoor dat de bewegende delen van de motor zo min mogelijk tegen elkaar aan wrijven. Wrijving zet namelijk niet alleen energie om in warmte, wat de motorefficiëntie en daarmee het brandstofverbruik negatief beïnvloedt, het leidt ook tot slijtage. Dit proces is zelfversterkend, omdat metaal uitzet bij hogere temperaturen, wat dan resulteert in nog meer wrijving. Olie koelt ook aan de smeerpunten. Kleine deeltjes die alsnog afslijten drijven mee met de olie en worden door de oliefilter opgenomen en afgevoerd. Deze reinigende werking van motorolie en de oliefilter voorkomt ophopingen in de – soms zeer kleine – olieboorgaten, die tot verstoppingen kunnen leiden. Aan de andere kant voorkomt de olie zo dat de deeltjes krassen tegen de oppervlakken. Daarnaast heeft olie ook een afdichtingsfunctie, bijvoorbeeld tussen de cilinderwanden en de zuigerveren, en olie beschermt tegen roestvorming.
Je kunt zelf kiezen wat voor soort olie je koopt, zolang de specificaties overeenkomen met de auto.
Waarom de olie verversen?
Waarom moet de olie eigenlijk regelmatig vervangen worden? Vooral minder ervaren automobilisten vragen zichzelf dit af, omdat de gevolgen van het negeren van de opgegeven verversintervallen in eerste instantie niet voor de hand liggen. De motor blijft draaien, de auto blijft rijden en ook de waarschuwingslampjes knipperen niet. Bovendien horen monteurs vaak ook dat het vervangen van de oliefilter eigenlijk genoeg zou moeten zijn en daarnaast ook veel goedkoper is dan een volledige olieverversing. Ga er echter maar van uit dat het verversen van de olie een noodzakelijke maatregel is om de waarde van je auto te beschermen en dure schade te voorkomen. Na verloop van tijd verandert de consistentie van de olie, de olie veroudert. Dit ligt aan chemische reacties die plaatsvinden als gevolg van de geleidelijke opname van uitlaat- en brandstofdeeltjes. De thermische en mechanische belasting verandert ook de structuur van de olie. Daarnaast kan de olie ook verbranden en kunnen koolstofklonters ontstaan. Zodra de oliefilter verzadigd is, wordt in de gehele motor koolstof afgezet en kunnen boorgaten en leidingen verstoppen. Zodra de smeerlaag verdwijnt, loopt vooral de turbocompressor veel risico.
Welke olie gebruik ik bij het verversen?
Het aanbod aan motorolie lijkt overweldigend. Er zijn synthetische oliën, minerale oliën en gedeeltelijk synthetische oliën – een mengsel van beide varianten. Motorolie wordt daarnaast veredeld met behulp van talrijke additieven, die ook de eigenschappen van de olie veranderen. Zo is er olie met lage frictie, longlife-olie, eenbereiks- en meerbereiksolie en daarnaast kun je ook nog kiezen tussen merkolie van bijvoorbeeld Castrol en Liqui Moly of voordeligere alternatieven. Maar welke olie is nu de juiste olie? Helaas kunnen wij hierop geen algemeen antwoord geven, dit is namelijk afhankelijk van de oliefabrikant, de auto zelf en de motor. Naast standaardwaarden die algemeen geldig zijn, zoals bijvoorbeeld de classificatie van de SAE-viscositeit, die bei meerbereiksolie bijvoorbeeld aangegeven wordt met 5W-30 or 0W-40 en bepaalde vloeieigenschappen garandeert, zijn er daarnaast talrijke normen die specifiek op bepaalde fabrikanten van toepassing zijn waar motorolie dan ook aan dient te voldoen.
Welke motorolie geschikt en voorgeschreven is voor jouw auto kun je nalopen in het onderhoudsboekje van de auto en in internettabellen, of je kunt dit natuurlijk navragen bij de fabrikant. In onze onlineshop kun je jouw auto per kenteken invoeren waarna de juiste olie getoond wordt, of kun je de specificaties invoeren om de juiste motorolie te vinden. Let altijd goed op bij het kiezen van olie, het navullen van onjuiste olie kan niet alleen schade veroorzaken, ook is het nalatig gedrag en kan het een mogelijke aanspraak op garantie in gevaar brengen.
Merkolie bevat meestal meer additieven, maar de olie verversen met goedkope olie is altijd beter dan geen olieverversing.
Hoe regelmatig moet je de olie verversen?
Ook de intervallen voor het verversen van de olie worden door de autofabrikant vastgelegd. Het is belangrijk om je hier niet enkel binnen de garantieperiode aan te houden. Als goede vuistregel kun je aanhouden dat je de olie eens per 15.000 kilometer of, indien je dit niet bereikt binnen een jaar, elke 12 maanden ververst. Vooral als je vaak korte afstanden aflegt, bijvoorbeeld in je stadsauto, dien je ervoor te zorgen dat je de jaarlijkse olieverversing niet vergeet. In stadsverkeer bereikt de motor vaak niet de optimale bedrijfstemperatuur, waardoor de olie sneller verouderd.
Laten doen in de garage of het zelf regelen? Lees bij ons meer over de alternatieven voor het olieverversen. (Foto: REDPIXEL.PL @ shutterstock.com )
Olie verversen bij de garage – waar moet je op letten?
De gemakkelijkste manier om olie te verversen? Een ritje langs de garage. De auto wordt op een lift gereden, de olie-aftapplug wordt losgeschroefd en de olie wordt opgevangen door een oliewagen. Vervolgens wordt een nieuwe aftapplug met een nieuwe pakking opgeschroefd, de oliefilter en de pakking vervangen en nieuwe olie bijgevuld. Dit kost slechts ongeveer een half uurtje. De meeste kosten zitten in de olie zelf, maar daarover later meer. Vooral in de lente proberen garages klanten te lokken met aanbiedingen om te olie te verversen, vaak in combinatie met een bandenwissel. Zorg ervoor dat bij het verversen van de olie ook echt de “specificaties van de fabrikant”, gevolgd worden. Dit houdt in dat de olie-aftapplug en de oliefilter ook vervangen worden. Daarnaast loont het zich om op te letten of er merkolie of goedkope olie gebruikt wordt. De voordelen van een oliebeurt bij de garage? Je hoeft je handen zelf niet vuil te maken, en je geen zorgen te maken over het op de juiste manier afvoeren van de oude olie.
De olie zelf vervangen
Het verversen van olie is niet bijzonder ingewikkeld en ook mensen met twee linkerhanden moeten dit gemakkelijk voor elkaar krijgen. Belangrijk is dat je ook echt bij de aftapplug komt en de gebruikte olie op kunt vangen. Nadat alle olie uitgelopen is, kun je de oliecarter (tank) nog even met remreiniger afspuiten zodat er geen olieresten in het milieu terecht komen. Daarnaast wordt de nieuwe olie-aftapplug samen met de bijbehorende pakking met behulp van het juiste koppel opnieuw ingezet. De oliefilter zelf kun je van boven bereiken. Schroef het oliefilterhuis los, verwijder de oude filter en plaats een nieuwe filter. Een nieuwe afdichting voor het deksel van het oliefilterhuis is meestal inbegrepen. Bevochtig de afdichting met wat olie en zorg ervoor dat de dichting goed in het deksel past. Hierbij mag de afdichting niet op de schroefdraad rusten. Vul nu de juiste hoeveelheid olie bij met behulp via de vulopening. De oude olie en de gebruikte oliefilter kun je afgeven bij de afvalverwerkingsinstantie van de gemeente.
Hoeveel olie heeft mijn auto nodig?
Natuurlijk varieert ook de hoeveelheid olie die een auto nodig heeft van model tot model. Over het algemeen hebben auto’s 4-7 liter olie nodig. Deze informatie kun je in het serviceboekje vinden of in de handleiding van je auto. Vul eerst wat minder olie bij en controleer daarna het oliepeil met de peilstok. Vul de olie tot het midden van de markeringen en start dan de motor. Laat daarna de motor een tijdje lopen zodat de olie tot in alle leidingen doordringt en ook de oliefilter weer met olie gevuld wordt. Wacht daarna ongeveer 2-3 minuten voordat je het oliepeil weer meet. Zo kan de olie weer terug in de olietank (oliecarter) lopen. Normaal gesproken moet je hierna nog een klein beetje olie bijvullen. Overigens meet je het oliepeil altijd zodra de motor warmgedraaid is en – vanzelfsprekend – wanneer de auto op een vlakke ondergrond staat.
Olie vervangen bij olieverlies?
Vooral bij oudere voertuigen is olieverlies van de motor een van de belangrijkste problemen die tijdens een apk vastgesteld wordt. Natuurlijk kun je dit probleem niet oplossen door enkel de olie te verversen. De bijbehorende afdichtingen, bijvoorbeeld op het distributiedeksel of het oliecarter, worden hard en net zoals bij glas kunnen splinters ontstaan. Het aanbrengen van extra dichtmiddel biedt hier geen soelaas en veroorzaakt zelfs nieuwe problemen. Vervang in plaats daarvan de oude afdichtingen. Dit loopt flink in de kosten en daarom raden wij altijd aan om bij het kopen van een tweedehandsauto goed te letten op mogelijke olielekkages van de motor.
Hoeveel kost (hoogwaardige) motorolie?
Motorolie verschilt – afhankelijk van de kwaliteit en aanbieder – aanzienlijk in prijs. Voor een liter voordelige motorolie betaal je ongeveer 5 euro en de prijs kan oplopen tot ongeveer 20 euro per liter voor hoogwaardige merkolie. In een garage kan een liter merkolie zelfs 30 euro kosten. Het verschil is meestal te verklaren door de hoeveelheid toegevoegde additieven. De additieven worden gebruikt om te beschermen tegen corrosie, veroudering en oxidatie. Daarnaast kunnen ze wrijving verminderen, voorkomen dat de olie opschuimt of verbeteren ze de vloei-eigenschappen. Ons advies? Maak je niet te veel zorgen over welke olie je gebruikt. Belangrijk is dat de olie aan de specificaties voor de auto voldoet. Al het andere is bijzaak. En je kunt altijd beter de olie verversen met goedkope olie dan de oude olie verder te gebruiken. Je kunt alsnog de aanbiedingen van verschillende garages met elkaar vergelijken met behulp van de aangeboden olie. Uiteindelijk raden wij aan om de olie gewoon online te kopen en de olie dan te laten verversen in de garage. Dat is gemakkelijk, goedkoop, schoon en snel.