Vervang het luchtfilter - Waarom? Hoe vaak? Tegen welke prijs?
Als u iets goeds voor uw auto wilt doen, vervang dan regelmatig het olie- en luchtfilter. We leggen uit waarom dit zo is.
Inhoudsopgave
- Taak van het luchtfilter
- Waarom moet ik het luchtfilter vervangen?
- Wanneer en hoe vaak moet ik het luchtfilter vervangen?
- Hoe vervang je het luchtfilter?
- Waar kan ik het luchtfilter vinden?
- Luchtfilterafstemming - open en gesloten sportluchtfilters
- Wat kost een luchtfilter of het vervangen van het luchtfilter?
Taak van het luchtfilter
Naast brandstof heeft een verbrandingsmotor vooral lucht nodig, omdat juist de reactie met zuurstof energie vrijgeeft en licht en warmte afgeeft. De simpele relatie die hierbij geldt, is dat de luchtmassa die de cilinders instroomt het vermogen bepaalt. Hoe meer zuurstof er beschikbaar is, hoe meer brandstof er uiteindelijk kan worden verbrand. De verbrandingslucht wordt meestal gewoon aan de voorkant van het voertuig aangezogen en is natuurlijk vervuild met roet, stof, pollen en andere deeltjes die het verwarmingselement van de luchtmassameter kunnen verstoppen en als schuurpapier in de verbrandingskamer kunnen werken en de slijtage kunnen verhogen. Om dit te voorkomen wordt de lucht gereinigd door een luchtfilter, dat meestal van papier is gemaakt en de ongewenste zwevende stof door zijn fijne poriën filtert.
Het luchtfilter is dus een essentieel auto-onderdeel.
Waarom moet ik het luchtfilter vervangen?
Het luchtfilter werkt als een zeef, d.w.z. dat de afgescheiden stof- en vuildeeltjes in het filtermedium blijven. Na verloop van tijd verstopt het luchtfilter en ontstaat er een zogenaamde filterkoek. De filterkoek heeft de neiging om de filtratie te verbeteren, maar de prestatie neemt af. Er kan immers minder lucht door het filter gaan en er wordt dus minder brandstof verbrand. Door het filter regelmatig te vervangen, kun je er ook voor zorgen dat het filter functioneel blijft en geen gaatjes heeft veroorzaakt door het opzuigen van kleine takken of stenen.
De grootte en vorm van het luchtfilter is afhankelijk van de auto.
Wanneer en hoe vaak moet ik het luchtfilter vervangen?
De vervangingsintervallen voor het luchtfilter vind je in het serviceboekje van je auto, maar als je het luchtfilter om de twee jaar of tussen de 30.000 en 40.000 kilometer vervangt, vergis je je meestal niet. Het is beter om het luchtfilter een keer te veel te vervangen dan een keer te weinig, vooral als er een hoge mate van vervuiling en stof in de lucht hangt. Overigens mag je de belasting op het platteland niet onderschatten. Uiteraard zijn er meer roetdeeltjes en remstof te verwachten in de stad, maar bij het bewerken van droge akkers kan ook het luchtfilter verstopt raken.
Hoe vervang je het luchtfilter?
Het luchtfilter is zo belangrijk dat het op praktisch elk voertuig in een paar eenvoudige stappen bereikt kan worden. Het is meestal voldoende om de luchtfilterkast te openen, het oude luchtfilter te verwijderen en de luchtfilterkast grondig schoon te maken voordat je het nieuwe filter plaatst. In de regel hoeft geen aandacht besteed te worden aan de stroomrichting want het filterelement kan maar in één positie worden vergrendeld. Zorg ervoor dat eventuele rubberen afdichtingen niet beschadigd zijn en goed zitten, zodat er geen lucht langs het filter kan stromen. De luchtfilterkast wordt dan weer gesloten.
Waar kan ik het luchtfilter vinden?
De vraag waar het luchtfilter zich bevindt, komt steeds terug, maar een specifiek antwoord hangt natuurlijk af van de auto. In de meeste gevallen leidt een plastic verbinding van het radiatorrooster naar de motor, die eerst naar een ronde of vierkante doos leidt. Deze luchtfilterkast is meestal dichtgeschroefd en kan worden geopend met een schroevendraaier. Als je geen doos kunt vinden, kun je ook het pad van de inlaatbrug volgen. Voor motoren met turbochargers of compressoren loopt de route langs de inlaatluchtkoeler tot je uiteindelijk bij de luchtfilterkast komt.
Luchtfilterafstemming - open en gesloten sportluchtfilters
Sportluchtfilters zijn niet gemaakt van papier maar van katoen. De poriën van het katoen zijn groter waardoor er meer lucht in de motor kan stromen. Op deze manier kunnen er nog een paar extra pk's uit de motor worden gehaald. Het sportluchtfilter is geolied zodat er geen vreemde stoffen door het filter kunnen passeren. De vreemde stoffen blijven plakken. Dit type gesloten sportluchtfilter of vervangingsfilter behoeft geen verdere aanpassingen en kan worden gereinigd. Dit bespaar je kosten en spaart zelfs het milieu.
Open sportluchtfilters worden daarentegen voornamelijk geïnstalleerd vanwege hun akoestiek. Door het ontwerp klinkt de motor een stuk luider, wat meer vermogen suggereert. Dit geldt des te meer als je tijdens de installatie op een paar punten let. Vermijd dat het open sportluchtfilter warme lucht uit de motorruimte aanzuigt, omdat warme lucht een lagere zuurstofdichtheid heeft. Daarnaast controleer je of het open sportluchtfilter een typegoedkeuring heeft. Het nadeel van het open ontwerp is de grotere kans dat vreemde stoffen door het filter gaan. De eigenlijke filterfunctie wordt opgeofferd om de prestaties of het motorgeluid te verbeteren.
Open sportluchtfilters zorgen voor een rijk motorgeluid en kunnen de prestaties verbeteren wanneer koele lucht wordt aangezogen.
Wat kost een luchtfilter en het vervangen van het luchtfilter?
Het vervangen van het luchtfilter behoort tot de standaardtaken van elke garage en wordt bij elke inspectie uitgevoerd. Door de eenvoudige vervanging adviseren wij om de omwisseling zelf uit te voeren en zo kosten te besparen. Een nieuw luchtfilter kost tussen de tien en twintig euro, afhankelijk van het voertuig en de fabrikant. De vervanging door de specialist kost doorgaans niet meer dan 50 euro. Overigens: probeer het luchtfilter niet schoon te maken door erop te tikken of met perslucht. Je beschadigt alleen de poriën en riskeert grotere slijtage van alle verbonden onderdelen.
Je kunt het beste meteen ook het oliefilter en brandstoffilter laten nakijken.