Het interieurfilter vervangen – wanneer en hoe vaak wordt het filter vervangen?
Een goed interieurfilter beschermt niet alleen tegen stof, roet en pollen, maar kan zelfs kiemen doden en geurtjes neutraliseren. (Afbeelding: MANN filter)
Inhoudsopgave
· Taak van het interieurfilter
· Structuur en werking
· Wanneer en hoe vaak wordt het interieurfilter vervangen?
· Waar in de auto bevindt zich het cabinefilter?
· Hoe vervang ik een interieurfilter?
· Hoeveel kost het vervangen van een interieurfilter?
Wat doet het interieurfilter
Het interieurfilter zorgt ervoor dat de buitenlucht, die in de auto naar de passagiersruimte geleid wordt, vrij is van vuil. Dit is noodzakelijk omdat de aangezogen lucht vervuild is met verschillende deeltjes. Vooral roetdeeltjes, remstof en slijtagedeeltjes van de banden vormen een gezondheidsrisico en zouden daarom niet ingeademd moeten worden. Daarom worden interieurfilters ook wel deeltjesfilters genoemd. Ook microfilters zijn interieurfilters, maar zoals hun naam al verraadt worden met deze filters zelfs de allerkleinste deeltjes afgescheiden, terwijl bij pollenfilters de nadruk ligt op het filteren van boom- en bloempollen. Deze allergenen kunnen bij gevoelige mensen veel symptomen veroorzaken, en worden op dezelfde manier uit de lucht verwijderd als vuildeeltjes. Tot slot wordt het interieurfilter ook wel de cabinefilter genoemd.
Structuur en werking
In de meest eenvoudige vorm, bestaat een interieurfilter uit een dunne papierlaag. Deze filters werken volgens het zeefprincipe. De luchtmoleculen stromen wel door de poriën, terwijl stof en pollen in het filter afgevangen worden. De kwaliteit van het filter wordt hierbij bepaald door de filtergraad, die wederom afhankelijk is van de grootte van de poriën. Vaak hebben deze filters niet slechts één laag papier, maar worden twee of drie filterlagen gecombineerd. Vooral interieurfilters die ontworpen zijn voor mensen met allergieën, laten vrijwel geen vreemde deeltjes meer door. Dit wordt onder andere bereikt door het gebruik van papiervlies en papier met elektrisch gepolariseerde vezels. Dankzij deze elektrostatische werking worden zelfs de fijnste deeltjes gebonden.
Zogenaamde combinatiefilters hebben daarnaast ook een extra laag van actieve kool. Dit zeer poreuze materiaal heeft een groot oppervlak. Terwijl luchtmoleculen ongehinderd door de filter kunnen gaan, worden grotere moleculen afgescheiden. De laag van actieve kool verwijdert daarnaast ook ongewenste gassen uit de lucht en beschermt zowel de bestuurder als andere inzittenden tegen onaangename geurtjes. Filters kun je in principe als een soort spons beschouwen, die langzaam doorweekt raken. Ten slotte kunnen interieurfilters ook ziektekiemen verwijderen met behulp van een biofunctioneel werkingsprincipe. In gewoon Nederlands, betekent dit dat een of alle filterlagen zijn geïmpregneerd met een middel dat kiemen doodt.
Interieurfilters zoals die van de Frecious Plus-serie verminderen zelfs de kiembelasting aanzienlijk met behulp van een biofunctionele laag.
(Afbeelding: MANN filter)
Koop hier een interieurfilter!
Wanneer en hoe vaak wordt het interieurfilter vervangen?
Bij het vervangen van interieurfilters wordt het onderhoudsinterval dat door de fabrikant opgegeven wordt gevolgd. Als je dit niet weet, vervang je het interieurfilter om de 1 à 2 jaar, omdat het filter na verloop van tijd vol raakt: een zogenaamde filterkoek vormt uit het opgehoopte vuil. Dit verbetert theoretisch de filtersnelheid, maar uiteindelijk stroom er te weinig lucht door het filter. Uiteindelijk moet het interieurfilter dan worden vervangen. In grote steden met flink veel verkeer, moet het interieurfilter meestal vaker vervangen worden dan op het platteland. Maar het interieurfilter kan ook verstopt raken door een hoge concentratie aan stof en pollen afkomstig van aangrenzende velden. Omdat het vervangen niet veel geld kost, adviseren wij het interieurfilter ieder voorjaar te vervangen. Dit is overigens ook verstandig als je verder geen allergische reacties vertoont.
Waar in de auto zit het interieurfilter?
Het interieurfilter bevindt zich meestal in de buurt van het dashboard en wordt ofwel in de motorruimte geïnstalleerd of deze kan bereikt worden via het dashboardkastje. De precieze positie van het filter is afhankelijk van het voertuig en ook de inspanning die vereist is voor het vervangen verschilt van voertuig tot voertuig. Interieurfilters die onder of achter het dashboardkastje geplaatst zijn kunnen meestal verwijderd en vervangen worden in een paar eenvoudige stappen, terwijl voor het vervangen van filters in de motorruimte meestal een paneel losgemaakt moet worden. Dit paneel is wederom voorzien van een rubberen afdichting. Het kan zelfs nodig zijn dat de ruitenwissers verwijderd moeten worden.
Interieurfilter vervangen
Kort gezegd, kunnen ook leken een interieurfilter vervangen, omdat deze meestal zonder al te veel moeite bereikbaar is. Dit is echter sterk afhankelijk van het specifieke automodel. Over het algemeen wordt het filter geplaatst tussen de interieurventilator en het dashboard, en is deze toegankelijk vanuit de motorruimte of via het dashboardkastje. In de installatie-instructies, die meestal samen met het interieurfilter geleverd worden, wordt beschreven hoe je het filter kunt bereiken. We laten de stappen zien die nodig zijn aan de hand van een Skoda Octavia. Je hebt geen gereedschap niet nodig en je kunt ervan uitgaan dat het werk ongeveer 20 minuten in beslag neemt. Wanneer de motorkap open is, kun je het interieurfilter van de Skoda Octavia in eerste instantie niet zien, omdat deze zich rechts onder het schutbord bevindt. De bovenste bekleding, de zogenaamde schutbordkap moet hiervoor wijken. Deze kan gemakkelijk met wat gevoel van buitenaf van het schutbord afgetrokken worden.
Bestel interieurfilters voor jouw auto!
Oefen niet te veel kracht uit om te voorkomen dat de voorruit springt. Het paneel hoeft niet volledig verwijderd te worden, want onder het paneel kun je het plastic frame van de interieurfilter goed zien. Het steunframe wordt losgeklikt en samen met het filter verwijderd.
Het nieuwe interieurfilter plaatsen
Wij raden aan om de afmetingen van het oude interieurfilter te vergelijken met het nieuwe interieurfilter, om erachter te komen of er eventuele verschillen zijn. Natuurlijk moeten de afmetingen hetzelfde zijn, of het nieuwe filter moet in ieder geval in het frame passen. Plaats het filter in de juiste richting. De luchtstroom wordt meestal zijdelings gemarkeerd. Voordat het frame weer bevestigd wordt – samen met het interieurfilter –, kun je van de gelegenheid gebruik maken om ook de filterkast even grondig te reinigen. Bladeren, takken, stenen en ander vuil zuig je gewoon weg met een stofzuiger. Het filterpakket kan vervolgens weer geplaatst worden door de pennen in de uitsparingen in het frame te plaatsen. Met wat lichte druk klikt het interieurfilter in z’n plaats en kan de kap opnieuw worden bevestigd. Zodra de kap correct geplaatst is, kan de rubberen afdichting ook opnieuw bevestigd worden. Nu heb je het interieurfilter succesvol vervangen.
Interieurfilter vervangen kosten
Interieurfilters zijn niet bepaald een duur onderdeel, en zelfs filters van merkkwaliteit die geschikt zijn voor mensen met allergieën kosten niet veel meer dan 20,- euro – als je ze slim online inkoopt, natuurlijk. Als je niet zeker weet of je het filter zelf kunt plaatsen, kun je rekenen met nog eens 30 à 40 euro extra kosten voor de garage. Dit komt overeen met ongeveer een half uur werk, want het vervangen van een interieurfilter mag absoluut niet langer duren. Er is immers ook een reden waarom dit onderdeel zo eenvoudig vervangen kan worden: een interieurfilter gaat meestal niet langer dan 20.000 kilometer mee.