De brandstofpomp vervangen - instructies en kosten
Bij een defect wordt de brandstofpomp samen met de gehele brandstoftoevoereenheid vervangen
Inhoudsopgave
- Taak van de brandstofpomp
- Opbouw van de brandstofpomp
- Brandstofpomp defect?
- Veiligheidsinstructies voordat je de brandstofpomp vervangt
- Vervang de brandstofpomp
- Hoeveel kost het om de brandstofpomp te vervangen?
Taak van de brandstofpomp
Een verbrandingsmotor heeft brandstof nodig die wordt bewaard in de brandstoftank. Om een ontvlambaar mengsel te maken uit de benzine of diesel, moet het door een brandstofpomp worden getransporteerd voor de bereiding van het mengsel. In hedendaagse auto's wordt de brandstofpomp elektrisch aangedreven, maar in het verleden waren er ook mechanische of pneumatische oplossingen. Ook de installatie van de brandstofpomp in de tank zelf is populair geworden, inline pompen die in plaats daarvan in de brandstofleiding zitten zijn nu zeldzaam.
De brandstofpomp is dus een essentieel auto-onderdeel.
Opbouw van de brandstofpomp
De brandstofpomp kan een stromingspomp, verdringerpomp of een combinatie van beide zijn. Vooral bij gekartelde tanks zorgt de ene pomp er meestal voor dat de andere pomp zelfs tijdens dynamische manoeuvres geen lucht aanzuigt. Dit speelt echter geen rol bij de verandering en de storingsdiagnose, omdat niet alleen de defecte pomp wordt vervangen, maar de hele unit, die meestal de brandstoftoevoereenheid wordt genoemd. De brandstoftoevoereenheid is meestal rond en bevat naast de brandstofpomp ook een brandstofvoorraadsensor. Wanneer brandstof wordt verbruikt, daalt het niveau en ook de zender, waarvan de positie meestal elektronisch wordt geregistreerd en nodig is voor de brandstofmeter. De brandstoftoevoereenheid zelf is vaak gemaakt van wit, gedeeltelijk transparant plastic.
Brandstofpomp defect?
Eerst het goede nieuws: de brandstofpomp is een duurzaam onderdeel dat zelden problemen veroorzaakt. Slijtage, onvoldoende toevoersnelheid of lekkage treden meestal alleen op bij hoge kilometrage. Het slechte nieuws: problemen met de brandstofpomp zijn voor de bestuurder moeilijk waar te nemen. Misschien start de auto niet of laat de prestatie te wensen over, vooral bij bepaalde snelheden. Bovendien kan de motor ruw en ongelijkmatig lopen. De eenvoudigste manier om een defecte brandstofpomp te diagnosticeren is natuurlijk via een bijbehorende foutmelding in de regeleenheid of boordcomputer, omdat er een te laag toevoerpercentage vastgesteld is.
De brandstoftoevoereenheid bestaat uit de brandstofpomp en de tankzender.
Veiligheidsinstructies voordat je de brandstofpomp vervangt
Als de brandstofpomp kapot is, is het enige dat helpt, deze te vervangen. Gebruikte onderdelen van de schroothandelaar raden we af. De brandstofpomp is erg goedkoop als nieuw, dus bespaar niet op de verkeerde plaats. Nog belangrijker zijn de veiligheidsinstructies die je moet volgen. Om de brandstofpomp te vervangen, moet de tank worden geopend en zullen brandstofdampen vrijkomen. Deze gassen zijn uiterst brandbaar en ook gevaarlijk voor de gezondheid. Werk daarom alleen in een garage met voldoende ventilatie of buitenshuis. Zorg ervoor dat de accu losgekoppeld is voordat je met de werkzaamheden begint en dat statische elektriciteit geen vonk kan veroorzaken. Roken is natuurlijk ook taboe. Houd in geval van nood altijd een brandblusser bij de hand. Natuurlijk moet je ook voldoende vodden bij de hand hebben om eventueel gelekte brandstof op te kunnen vegen. Idealiter wordt de brandstofpomp niet vervangen als de tank vol is.
Het vervangen van de brandstofpomp
In tegenstelling tot veel ander reparatiewerk is het vervangen van de brandstofpomp ook voor de leek mogelijk. Neem wat tijd en liefst een paar helpende handen mee, want meestal moet eerst de achterbank van de auto worden verwijderd. Het deksel van de brandstofpomp bevindt zich dan onder het tapijt. Nadat je deze hebt losgeschroefd, zie je de brandstoftoevoereenheid en een zwarte plastic borgring. Hij moet naar beneden en als je niet over het juiste gereedschap beschikt, moet je je behelpen met een schroevendraaier en een hamer om de ring los te draaien. De schroefverbinding is meestal te strak om met de hand los te draaien. De brandstofleidingen die op de brandstofpomp zijn aangesloten, worden vooraf voorzichtig losgemaakt. Gebruik hiervoor geen tang, omdat de snelspanklemmen de neiging hebben af te breken. Ook de connector voor de voeding en signaaloverdracht wordt verwijderd en tenslotte wordt de brandstoftoevoereenheid van bovenaf verwijderd. Alle brandstof mag in de tank weglopen.
Pas op dat je bij het plaatsen van de nieuwe brandstofpomp geen slangen of de arm van de zender beschadigt en plaats natuurlijk een nieuwe afdichting zodat er geen brandstof uit de tank kan lekken. De borgring wordt vervolgens weer vastgeschroefd en de brandstofleidingen worden weer op de pomp aangesloten. Zodra de stekker de pomp weer op het boardnetwerk heeft aangesloten, kunnen foutmeldingen in de regeleenheid worden gewist en is het voertuig weer klaar voor gebruik.
Hoeveel kost het om de brandstofpomp te vervangen?
Als je slim winkelt en je brandstofpomp online bestelt bij Carpardoo, kun je de nieuwe brandstofpomp al krijgen vanaf ongeveer 50 euro, afhankelijk van de auto. Hogedrukpompen voor het injectiesysteem zijn meestal aanzienlijk duurder en kosten vanaf ongeveer 200 euro. Als alleen de brandstoftoevoereenheid in de tank vervangen moet worden, moet je in totaal zo'n 300 tot 400 euro betalen, inclusief arbeidsuren. Als de injectiepomp daarentegen defect is, wordt het erg duur. Zo'n defect kan oplopen tot 1500 euro. Overigens: controleer voordat je de brandstofpomp gaat vervangen het betreffende relais of de zekering. Als de pomp niet van stroom wordt voorzien, kan hij niet werken.