Airco reinigen en desinfecteren - Waarom en hoe werkt het?
Als de airco onfris ruikt, helpt alleen desinfecteren. grafikeray @istockphoto.com)
Inhoud
- Waarom moet ik de airco reinigen?
- Hoe pleeg ik onderhoud aan de airco?
- Hoe effectief is het reinigen van de airco?
- Airco zelf onderhouden
- Voorkom nare luchtjes uit de airco
- Wat kost het reinigen van de airco?
Warum muss man die Klimaanlage desinfizieren?
Het reinigen of onderhouden van de airco wordt meestal om twee redenen gedaan. Enerzijds worden bacteriën op de verdamper en in de ventilatieschachten van een auto preventief verwijderd om de kwaliteit van de binnenlucht te waarborgen. Aan de andere kant moet je natuurlijk de airconditioning reinigen en desinfecteren zodra er nare luchtjes ontstaan door schimmels en bacteriën. Als het airconditioningssysteem stinkt, is het niet alleen onaangenaam, maar ook schadelijk voor de gezondheid. Hierdoor wordt vaak de koude lucht achterwege gelaten, wat het daadwerkelijke probleem verergert. Ook de compressor lijdt hieronder.
Het is niet aan te raden om zonder een goed werkend airconditioningsysteem te rijden, omdat de effecten niet beperkt zijn tot comfort. Ramen openen tijdens het rijden verhoogt het brandstofverbruik en een auto zonder airconditioning is moeilijk te verkopen.
Hoe wordt de airco gereinigd en onderhouden?
Desinfectie of het reinigen van de airco wordt vaak in de garage gedaan als onderdeel van een onderhoudsbeurt. Controleer voor de zekerheid wat voor werkzaamheden in de onderhoudsbeurt zitten, aangezien dit kan verschillen per garage- of onderhoudsbedrijf. In de regel wordt eerst het interieurfilter of pollenfilter verwijderd en - afhankelijk van de toestand - vervangen. Vervolgens worden alle ventilatiekleppen geopend. Dit zijn eigenlijk de meest algemene werkzaamheden. In navolging hiervan, kun je op verschillende manieren verder.
1. Airco reinigen met spuitbus
Aircoreinigers in een spuitbus zijn vrij te verkrijgen in bijvoorbeeld bouwmarkten en bevatten biociden en fungiciden, die ziektekiemen en sporen doden. Deze onderdrukken ook de groei van nieuwe schimmels en bacteriën een tijdje en bevatten vaak parfums die de muffe geur bedekken. Gebruiksaanwijzing:
- Laat de motor stationair draaien
- Zet de airco op “binnen circulatie”
- Laat de ventilator maximaal draaien
- Plaats de spuitbus in het karton op de vloermat van de bijrijdersstoel
- Druk de spuitknop in, zodat deze ingedrukt blijft
- Sluit ramen en deuren
- De inwerktijd is ongeveer 30-60 minuten
- Open alle deuren voor goede ventilatie achteraf.
2. Desinfecteren met hete stoom
Een andere methode om het airconditioningsysteem te desinfecteren is door middel van oververhitte stoom, hoewel dit niet erg gebruikelijk is. Met oververhitte stoom wordt in principe ook een mist van het biocide gegenereerd. Het medium, verwarmd tot ca. 100 ° C, wordt ook verdeeld in het interieur en de ventilatieschachten door de recirculatiemodus. In tegenstelling tot koude stoom condenseert het echter veel beter op koude oppervlakken, zodat het hele systeem over een groot oppervlak en gelijkmatig wordt bedekt met de chemische klont. Hier komt echter geen mechanische reiniging aan te pas.
5. Airco reinigen met ozon
Ozon, ook wel actieve zuurstof of tri-zuurstof genoemd, is bij de meeste mensen bekend via de ozonlaag van de aardatmosfeer. Minder bekend is het gebruik van het gas als oxidatie- en bleekmiddel, dat desinfecterend en geurneutraliserend werkt. Ozon komt vrij wanneer een zuurstofatoom wordt afgesplitst door ionisatie met normale zuurstof (O2) of stikstofdioxide (NO2). Dit reageert met zuurstof tot ozon (O3). De ionisatie kan worden gedaan door elektrische energie of UV-stralen. De ozongenerator is geïnstalleerd in het interieur van het voertuig, die ozon uit de lucht genereert en verspreidt met circulerende lucht. De ziektekiemen worden gedood en andere geurbronnen worden geneutraliseerd. Vooral voor rokende voertuigen is dit een echte meerwaarde, maar de verdamper van de airconditioning wordt niet gereinigd en zal vroeg of laat dienen als broedplaats voor schimmels en bacteriën.
Hoe effectief is het reinigen van de airco?
Een vervuilde verdamper is bijna altijd de oorzaak van de muffe geur in de auto, omdat deze bij gebruik van de airconditioning koud wordt. Hierdoor condenseert water op de lamellen, dat dient als broedplaats voor schimmels en bacteriën. Als je eenmaal een besmette vaporizer hebt gezien, kun je je voorstellen dat het reinigen van de airco slechts een druppel in de emmer kan zijn. Idealiter wordt de verdamper verwijderd, grondig gereinigd of zelfs vervangen. Het onderdeel bevindt zich echter meestal tussen de motor en het dashboard en is daarom erg ontoegankelijk.
Airco zelf onderhouden
In hoeverre het reinigen van de airco zowel succesvol als duurzaam zijn, hangt af van de mate van vervuiling. Als de verdamper volledig bedekt is met ziektekiemen, zal op de korte termijn de onaangename geur verdwijnen, maar binnenkort weer terugkomen. Ook in dit geval geldt daarom dus weer: Voorkomen is beter dan genezen. Als je weet waar de verdamper zich in de auto bevindt en hoe je deze kunt bereiken, is onze aanbeveling om een geschikte aircoreiniger te kopen en het product rechtstreeks met de slang en het mondstuk aan te brengen. Een spuitbus kan dan als supplement worden gebruikt. Zo bespaar je dus werkplaatskosten en behaalt een vergelijkbaar resultaat.
Voorkom nare luchtjes uit de airco
Beter dan het bestrijden van ziektekiemen en stank achteraf, is het natuurlijk om dit te voorkomen. Stankproblemen met het aircosysteem voorkom je door regelmatig te desinfecteren, het interieurfilter regelmatig te vervangen en de afvoerkanalen voor het gecondenseerde water te reinigen. Let daarnaast ook op enkele instructies bij het bedienen van de airconditioning. Het belangrijkste is om het systeem droog af te sluiten, d.w.z. Schakel de airconditioning tijdig uit voordat je op de bestemming aankomt. Vier tot vijf minuten of twee tot drie kilometer is voldoende. Laat de ventilatie lopen en open ook de ramen zodat het vocht niet binnen maar buiten komt. Het openen van de ramen heeft ook als voordeel dat je weer kunt wennen aan de omgevingstemperatuur en het circuit minder belast.
Wat kost het reinigen van de airco
Het reinigen/onderhouden van de airco duurt -afhankelijk van de methode- tussen de 30 minuten en een uur. De kosten beginnen vanaf €50,- . Meestal wordt een nieuw interieurfilter meegeleverd. Voor iets minder dan de helft kun je het airconditioningsysteem ook zelf reinigen en desinfecteren, met al beschikbare airconditioners vanaf 4-5 euro. Besteed iets meer voor een effectieve remedie en volg de instructies voor gebruik en dosering.